Het Motorrijbewijs

Wij vinden dat jij als motorrijder moet worden opgeleid tot een blijvend veilige motorrijder die zelf in staat is om fouten van zichzelf en anderen op te lossen. Ons opleidingsplan is er op afgestemd om een veilige en volwassen cq. volwaardige motorrijder op te leiden. Daarom hebben wij ons opleidingsplan zodanig opgesteld dat we voldoen aan de eisen om te slagen voor het motorrijbewijs. De motor opleidingen bij Motorrijschool Peel & Maas worden gegeven door KNMV gecertificeerde motorrij-instructeurs (KGI). Onze instructeurs hebben zelf ook motorrijden als hobby en brengen hun passie enthousiast over tijdens het lesgeven aan beginnende motorrijders.

Ons credo is: ”Houd de gepoetste kant boven!”. Daarom tref je in onze basis opleiding aspecten aan die normaal gezien in een vervolg opleiding aan bod komen zoals een bermvlucht, het rijden op onverharde weg, remmingen en uitwijken op verhoogde snelheid. Risicomijdend rijgedrag speelt hierbij ook een grote rol. Wij gaan dieper in op risico herkenning, hoe ga je daar mee om en hoe vermijd je het risico. Hiermee beginnen we al in de eerste les en alles wordt aangepast op jou als individu.

BEKIJK DE KNMV BROCHURE

De opleiding

Theorie

Examens

Heb je geen autorijbewijs dan moet je voordat je start met de opleiding in het bezit zijn van het theorie certificaat. Ben je wel in het bezit van een geldig autorijbewijs dan dien je in het bezit zijn van het theorie certificaat voordat je deelneemt aan het AVD examen.

De instructeurs van Motorrijschool Peel & Maas volgen bij het lesgeven het met de KNMV afgesproken protocol met als hoofdpunten:

Een KGI’er geeft in principe altijd rijles vanaf de motor. Hij geeft hierdoor het juiste voorbeeld, maar is ook in staat om altijd een goede demonstratie te geven. Een KGI’er geeft het goede voorbeeld door volledig motorkleding te dragen. Na afloop van elke les vult de KGI’er samen met de leerling een leskaart in, waarmee de voortgang wordt bijgehouden.

• A1 rechtstreeks
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)


• A2 rechtstreeks
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2


• A rechtstreeks
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
- Motor van de categorie A


• Geldigheidsduur theorie en AVB
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motortheorie-examen én voor het AVB-praktijkexamen van dezelfde categorie.

Het resultaat van je theorie-examen is 1,5 jaar geldig.
Het resultaat van je AVB-praktijkexamen is 1 jaar geldig.



• Het getrapte systeem
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Ben je gehandicapt of heb je een beperking? Informeer bij ons voor de opties of kijk hier voor meer info.